Gebitsbehandeling

Een gezond gebit

Gebitsreiniging en -behandeling bij honden en katten

Inleiding

Veel honden en katten krijgen in de loop van hun leven problemen met het gebit. Het begint met tandplaque: een geelwit, zacht laagje dat bestaat uit voedselresten, speeksel en bacteriën. Mineralen uit het speeksel kunnen tandplaque omzetten in kalk en zo ontstaat tandsteen. Tandsteen is heel hard, bruin, en niet meer weg te poetsen. Dit begint meestal aan de buitenkant van de grote kiezen en de hoektanden. De bacteriën in de tandplaque zorgen ook voor ontstoken tandvlees. Het tandvlees is dan gezwollen, rood en pijnlijk en sluit niet meer mooi aan bij de tand of kies. Er ontstaan zogenaamde “pockets”, holtes tussen het tandvlees en het element. In deze pockets hopen zich voedselresten, haren en pus op. Dat geeft een vieze adem, en kan er uiteindelijk voor zorgen dat tanden en kiezen los gaan zitten. Hoewel veel dieren dit niet laten merken, is dit erg pijnlijk! Losse tanden en kiezen moeten worden getrokken. Een ander risico van ontstoken tandvlees is dat de bacteriën in de bloedbaan terecht komen en zich nestelen in bijvoorbeeld de hartkleppen, lever of nieren. Dit kan de gezondheid van het dier natuurlijk ernstig schaden.

Gebitsbehandeling

Als een vies gebit niet meer door tandenpoetsen gereinigd kan worden, zal de dierenarts een gebitsbehandeling adviseren. Dit gebeurt meestal onder narcose. Indien nodig wordt er (in overleg met de eigenaar) bloed- of röntgenonderzoek gedaan. Alle elementen worden goed schoongemaakt. Pijnlijke, losstaande, ontstoken en aangetaste tanden en kiezen worden getrokken en het glazuur van de overgebleven elementen wordt gepolijst. Als nabehandeling worden pijnstillers voorgeschreven en - indien nodig - antibiotica. Het gebit ziet er dan weer prachtig uit, maar vergeet niet dat tandplaque zich al na enkele dagen weer gaat vormen. Alleen regelmatig poetsen houdt het gebit zo schoon mogelijk.

Preventie

Een gezond gebit draagt bij aan de gezondheid van uw huisdier en voorkomt onder meer een slechte adem. Door een goede verzorging houdt u het gebit van uw huisdier gezond en kunt u een toekomstige gebitsbehandeling voorkomen dan wel uitstellen. Tips:

- Geef uw hond of kat iets om aan te kluiven. Kluiven zorgt voor een mechanische reiniging van het gebit. U zou een bot van de slager, een harde kluif uit de dierenwinkel of speciale kauwstaven (Oral Bars) kunnen geven.

- Poets de tanden van uw hond of kat. Gebruik hiervoor een (baby)tandenborstel, een hondentandenborstel, een vingertandenborstel of eventueel een gaasje om uw vinger met of zonder hondentandpasta. Gebruik nooit mensentandpasta, deze is zeer ongezond voor uw hond. Producten voor huisdieren zijn bij ons verkrijgbaar. Het vergt enige training om uw hond of kat aan het tandenpoetsen te laten wennen. Maar het is zeker de moeite waard!

- Geef speciale brokken. Deze brokken zijn wat groter dan normale brokken dus de dieren moeten er meer op kauwen. Daardoor hebben ze een mechanische werking. Ook zijn ze zo samengesteld dat tandsteenvorming wordt tegengegaan en de slechte adem bestreden wordt. Zacht voedsel helpt niet om het gebit schoon te houden, integendeel: er hoeft niet op gekauwd te worden en het plakt aan de kiezen vast.

Tanden leren poetsen

U zult begrijpen dat uw huisdier niet direct zit te wachten op een tandenpoetsbeurt. Om het wennen zo soepel mogelijk te laten verlopen, geven we u hier wat tips:

 • Begin op jonge leeftijd
 • Gebruik een speciale tandenborstel en tandpasta voor hond en kat
 • Zorg voor een plek, waar het dier zich prettig voelt
 • Zorg voor rust
 • Begin niet gelijk met het poetsen van het hele gebit, maar bouw het op:
  - Eerst alleen de lip optillen en de kiezen bekijken
  - Dan met de vinger over de tanden en daarna over de kiezen wrijven
  - Laten wennen aan de smaak van de pasta door dit met de vinger onder de lip aan te brengen
  - Poetsen van de tanden met borstel en pasta
  - Poetsen van de kiezen met borstel en pasta
  - Poetsen van de binnenkant van de ondersnijtanden

Beloon het dier na elke stap!

Gezonde mondholte:
Geen tandplaque, geen tandsteen. Roze, stevig tandvlees, dat nauw aansluit aan tandhals.

 

Tandvleesontsteking:
Tandplaque en tandsteenvorming. Het tandvlees is gezwollen, rood en bloedt gemakkelijk. Na behandeling is herstel nog mogelijk.

 

Tandkasontsteking:
Tandvlees is teruggetrokken. Wortels liggen bloot. Veel stank. Pijnlijk voor het dier. Behandeling zeer noodzakelijk.

Terug naar Behandelingen