Acupunctuur & manuele therapie

Acupunctuurpraktijk voor gezelschapsdieren

Michelle Sliedrecht - Dierenarts-acupuncturist & manueel therapeut

Michelle Sliedrecht

Michelle Sliedrecht Dierenarts-acupuncturist & manueel therapeut
Lees info

Wat is acupunctuur?

Acupunctuur is een modern toegepaste geneeswijze op basis van eeuwenoude Chinese traditie en ervaring. Het vormt in de behandeling bij mensen en dieren een waardevolle aanvulling op de hedendaagse westerse behandelingsmogelijkheden. Door het (met heel dunne naalden) behandelen van specifieke punten in de huid kunnen aandoeningen verholpen of draaglijker gemaakt worden.

Wat doet acupunctuur?

Door ziekte, pijn en chronische aandoeningen ontstaat een verstoring van de energiebalans in het lichaam. Het aanprikken van acupunctuurpunten heft energieblokkades op en zorgt ervoor dat de energie weer vrij kan stromen in de energiebanen (meridianen). Hierdoor kan het lichaam weer beter tot normaal gaan functioneren.

Acupunctuur heeft geen invloed op de werking van al voorgeschreven medicatie. Het kan zelfs zo zijn dat de dosis van de medicatie naar beneden bijgesteld kan worden wanneer uw dier met acupunctuur behandeld wordt.

Indien nodig kan manuele therapie en/of toediening van voedingssupplementen of kruiden een goede aanvulling zijn op de acupunctuurbehandeling.

Wanneer en bij welke aandoeningen?

Acupunctuur wordt in de westerse samenleving meestal toegepast in combinatie met een reguliere behandeling, Vaak vindt acupunctuurbehandeling plaats wanneer een reguliere behandeling niet tot de maximaal mogelijke verbetering leidt of wanneer de toegepaste medicatie teveel bijwerkingen heeft.

Enkele voorbeelden zijn:

  • Aandoeningen van het bewegingsapparaat: kreupelheid en pijn ten gevolge van  artrose in de gewrichten van de benen en rug
  • Ademhalingsproblemen: astmatische bronchitis
  • Neurologische aandoeningen: zwakte of verlamming van de benen na trauma of hernia
  • Huidklachten: chronische likplekken, anaalzakontstekingen
  • Incontinentie
  • Maag-darmklachten: misselijkheid/braken, maagpijn, maagzweer, ontstekingen in maag en darmen, constipatie
  • Klachten waarvoor geen duidelijke oorzaak gevonden wordt

Behandelingen

Hoeveel behandelingen zijn nodig en hoe lang duurt een behandeling?

Een behandeling duurt per keer gemiddeld 15 tot 30 minuten. Afhankelijk van de aard van de klachten zullen aanvankelijk één tot vier behandelingen nodig zijn met één tot twee weken tussentijd.  Bij meer acute aandoeningen, zoals bijvoorbeeld een rughernia, kan het nodig zijn om twee keer per week te behandelen.

Manuele Therapie

Een dier kan kreupel gaan lopen als gevolg van een bewegingsbeperking in de rug. Andersom kan een bewegingsbeperking in de rug juist ontstaan als gevolg van kreupelheid aan een been. Door specifieke manuele technieken toe te passen op rug of been kunnen deze blokkades verholpen worden (rug of been worden weer ‘rechtgezet’). Uw dier kan hierdoor weer soepeler en met minder pijn gaan bewegen.

Verdere informatie en contact

U heeft geen verwijzing nodig van uw eigen dierenarts. Vaak is, naast de acupunctuur behandeling, sprake van een reguliere behandeling door uw eigen dierenarts. Deze wordt per brief of e-mail geïnformeerd over de behandeling die heeft plaatsgevonden

Maak een afspraak
Terug naar Behandelingen