Gedrag hond

Hondengedragsdeskundige Yett van Omme

Wie ben ik?

Mijn naam is Yett van Omme.

Zolang ik me kan herinneren hebben honden altijd een belangrijke plaats in mijn leven gehad. Als klein meisje voelde ik ze al goed aan. Als ik op de boerderijen van familie kwam, was men verbaasd hoe goed ik met de waakhonden overweg kon, waar niemand anders bij kon komen.

Het ging vanzelf, we begrepen elkaar.

Communicatie

Inmiddels ben ik een stukje ouder, vele opleidingen en ervaringen verder en probeer nu mensen te helpen om meer inzicht te geven in het gedrag wat hun hond laat zien.

Soms heb ik het gevoel dat veel mensen steeds verder van de natuur af staan en er daardoor ook meer miscommunicatie ontstaat met de dieren, in dit geval dan de hond.

Daarom wil ik het graag met u over een stukje communicatie hebben.

Mensen en honden zijn verschillende wezens. We hebben verschillende behoeftes en spreken niet dezelfde taal.

Daarom is het voor een goede relatie zo belangrijk dat wij leren wat onze honden ons vertellen. Daarnaast moeten wij er ook voor zorgen dat wij ons verhaal naar de hond overbrengen op een manier die zij begrijpen.

Wij moeten ons bewust zijn van onze lichaamstaal, waarmee wij signalen afgeven naar de hond die soms in strijd zijn met onze daden. Ons gedrag heeft invloed op het gedrag van de hond. Daarom is het ook goed om naar ons zelf te kijken. Hoe kan ons gedrag het gedrag van de hond positief beïnvloeden?

Honden zijn experts in het lezen van onze lichaamstaal. Het is echt een illusie om te denken dat u ze kunt foppen. Als u heel overtuigend tegen de hond “foei” zegt, maar van binnen twijfelt of onzeker bent, is dat wat uw hond ziet. Daardoor is de kans groot dat hij u niet serieus neemt.

Hoe beter u leert communiceren met uw hond, hoe fijner de relatie zal worden.

Observeren

Hondengedrag blijft ontzettend boeiend. Ondanks mijn opleiding als instructeur en het volgen van allerlei congressen, seminars, inzichten van Cesar Milan, Turid Rugaas, Klaas Wijnberg, Geert Bolster, Jan Fennell, John Fischer etc., heb ik het meeste geleerd van de honden zelf. Jarenlang heb ik heel wat uren doorgebracht met het observeren van mijn eigen roedels en andere honden. Daardoor heb ik meer inzicht gekregen in de kleine signalen die ze elkaar laten zien en waar wij vaak aan voorbij gaan.

Ik hoop u nieuwsgierig gemaakt te hebben om meer te weten te komen over uw hond of over hondengedrag in het algemeen.

Zij verdienen het om samen te wonen met mensen die zich willen verdiepen in communicatie en daarnaast tegemoet te komen aan de behoefte van de hond.

Veel plezier!

Yett van Omme

www.hondenspecialiste.nl